2009. január 24., szombat

Ciabatta


Hozzávalók (2 veknihez)

360 ml langyos víz
másfél teáskanál só
egy teáskanál kristálycukor
egy evőkanál olívaolaj
500 gramm kenyérliszt
másfél teáskanál instant élesztő


Elkészítés
  • A hozzávalókat összekeverjük és alaposan átgyúrjuk
  • A tészta meglehetősen folyékony lesz, de ez így jó - ne adjunk hozzá még lisztet
  • A tésztát egy liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára rakjuk, egy nagy tállal letakarjuk és 15 percig kelni hagyjuk
  • A sütőlapot enyhén meglisztezzük vagy sütőpapírt rakunk rá
  • A tésztát elfelezzük és két, egyenként 7x35 cm-es ovális veknit formázunk belőle (de több zsemleméretre is szétszedhetjük) és a sütőlapra rakjuk
  • A kenyereket enyhén meglisztezzük, felületét ujjunkkal megnyomkodjuk és olajozott fóliával letakarjuk. Nem huzatos helyen 45 percig kelni hagyjuk
  • Időközben a sütőt 220 C-ra előmelegítjük
  • Miután a kenyérről leszedtük a fóliát, felületét ujjunkkal ismét megnyomkodjuk, majd a sütőbe közepes magasságra helyezzük
  • 25 - 30 percig sütjük, ha közben 5-10 percenként vízzel megspricceljük a kenyér héja ropogósabb lesz

Nincsenek megjegyzések: