2009. február 10., kedd

Fokhagymás focaccia (Focaccia all’ aglio e olio)


Hozzávalók (4 főre)

250g fehérliszt kenyérsütéshez
1 teáskanál só
7g instant élesztő
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
2 teáskanál nagyszemű tengeri só

Elkészítés
  • Egy tálban keverjük el a lisztet, sót, élesztőt és egy evőkanál olívaolajat. Adjunk hozzá 150ml meleg vizet, keverjük el fakanállal majd kézzel formázzunk belőle labdát
  • Gyúródeszkára (konyhapultra) szórjunk lisztet, helyezzük rá a tésztát és 10 percig gyúrjuk, simára és nyúlékonyra eldolgozva (az első két lépést helyettesíthetjük a kenyérsütőgép tészta programjával is, de a gépet még kelesztés előtt kapcsoljuk ki)
  • Öntsünk a gyúródeszkára 1 evőkanál olívaolajat, helyezzük rá a tésztát és sodrófával formázzunk belőle egy kb. 30 cm átmérőjű korongot. Kenjünk ki egy pizzasütő tálat vagy nagy tepsit, rakjunk rá sütőpapírt, majd a tésztát.
  • A tésztára szórjuk rá a szeletelt fokhagymát, a sót és egy beolajozott fóliával takarjuk le. A tésztát meleg helyen kelesszük legalább 30 percig vagy amíg megpuffad. Közben melegítsük be a sütőt 220°C-ra (hőlégkeveréses sütőt 200°C-ra, gázsütőt 7-es fokozatra)
  • Miután a tészta megkelt, vegyük le a fóliát, ujjheggyel nyomjuk be a tésztát 15-20-szor, rakjunk rá egy kis olívaolajat és a sütőben 15 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
  • A tésztát hagyjuk hűlni 5 percig, majd kézzel törjük darabokra és szolgáljuk fel

Nincsenek megjegyzések: